Wil je ook regelmatig tips per email ontvangen die ervoor zorgen dat je je weer gelukkig voelt omdat je (de goede) keuzes kunt maken?

Voornamen en de agrarische sector

artikel Libelle voornaam

KIES JE MET JE HOOFD OF MET JE HART?

Als je voor een ingrijpende of levensveranderende keuze staat, kies je nooit gelijk voor een ‘ja’. Het heeft waarschijnlijk een hoop impact op je leven, dus je gaat er eerst over nadenken. 

Eigenlijk zegt die woordkeuze al precies wat je gaat doen. Je probeert logische redenen te bedenken waarom je het wel of niet zou doen. Wat gebeurt er met jou, je leven, je naasten, als je inderdaad voor die keuze zou gaan? Wat zijn de consequenties? Je praat erover met je partner en beste vrienden, je vraagt soms advies aan nog wat anderen. Je maakt – mede met die meningen en adviezen van anderen in je hoofd – misschien een lijstje met voors en tegens en dat lijstje waar de meeste redenen onder staan is dan dus de juiste voor jou.

Dat is vaak hoe jij je belangrijke keuzes maakt en hoe de meeste anderen dat ook doen. Tenslotte zit er logica in en je verstand is erbij betrokken. Je kunt het beredeneren en dat voelt alsof je er veel denkwerk in hebt gestopt en daardoor kan het niet anders dan de goede keuze zijn. Toch??

SPIJT KOMT ALTIJD TE LAAT

Ik weet zeker dat je op deze manier enkele goede keuzes hebt gemaakt in je leven. Maar ik weet ook zeker dat je hierdoor meerdere keren een keuze  hebt gemaakt waar je achteraf toch spijt van had. Eigenlijk is in bijna 100% van de gevallen de keuze die je met hart maakt, los van de ratio, het beste.

Volgens mij kwam een jaar of 10 geleden voor het eerst de gedachte bij me op om mijn voornaam te veranderen. Deze gedachte was nog niet koud in mijn brein opgekomen toen ik ‘m al weer wegdrukte. Wat zou iedereen wel niet denken? Iedereen kent me al zolang met deze voornaam. En zo nog wat ‘no way!’ gedachtes.

IK NEEM JE EVEN MEE…

Voor wie dit verhaal nieuw is, even een korte toelichting. Ik ben op de basisschool enorm gepest met mijn naam omdat mijn klasgenoten associaties zagen met de boerderij. Verschrikkelijk vond ik dat en het is me ook lang blijven achtervolgen. Totdat ik in de 5e klas (groep 7 nu) naar een andere school ging vanwege een verhuizing. Toen was het over, wat een verademing! Toch had het zijn sporen nagelaten. Ik vond mijn naam inmiddels verschrikkelijk en had daar nu ook die associaties bij, plus die van het pesten. Zelfs als ik mezelf aan iemand voorstelde, voelde dat van binnen zó niet oké. Als ik buiten Alphen uit ging of als ik elders op vakantie ging stelde ik mezelf dan ook nooit met die naam voor. Ik stelde me voor als Jill; een leuke en stoere naam, die spontaan bij me is opgekomen, vraag me niet waarom maar die voelde 100% passend bij mij. Tot zover de geschiedenis…

EEN ZEURENDE ONDERBUIK

Het onaangename gevoel over mijn naam bleef maar zeuren bij mij van binnen. Every now and then dacht ik: maar stél dat ik mijn naam nu verander. Direct daarna wist ik genoeg redenen op te noemen om het vooral niet te doen:

  • wat zou iedereen wel niet denken; wat een onzin, wat een teer zieltje, lekker belangrijk etc.
  • Dat kan toch nooit meer na zoveel jaar, dat doe je dan toch niet meer? 
  • Ik ben 17 jaar verloskundige in Alphen geweest, dus heel veel mensen kennen me ook met die naam. Raar toch om dat nu ineens te gaan veranderen
  • Hoe ging ik dat in godsnaam aan mijn ouders vertellen? Zij hebben misschien wel heel lang naar deze naam gezocht en gekozen met een bepaalde bedoeling.
  • Dat kan toch nooit lukken in praktijk; hoe gaat iedereen weten dat je een nieuwe naam hebt.
  • etc. etc.

Tot een jaar of 2 geleden een volwassene exact hetzelfde grapje maakte als vroeger op school werd gemaakt over mijn naam. Ineens was ik er helemaal klaar mee! Ik vertelde het aan mijn vriendin en die zei doodleuk: ‘Nou, dan verander je toch gewoon je naam in Jill?’ Makkelijk gezegd, dacht ik. Zij adviseerde me om te starten op Facebook. Gewoon Jill voor mijn huidige naam te zetten, zodat er een dubbele voornaam stond. Dan kon iedereen er aan wennen en op een door mij gekozen tijdstip zou ik dan mijn oude voornaam weghalen. Alle ratio in mij schreeuwde werkelijk: Nee, niet doen! Met al die maren die ik hierboven heb genoemd en nog veel meer. Maar mijn hart zei maar 1 ding: een volmondig ja. 

Voor het hele verhaal over mijn naamswijziging, vanaf de toevoeging op Facebook, tot de officiële wijziging, kun je de tekst op de foto lezen. Ik ben hierover nl. geïnterviewd door Libelle. 

EN? KIES JIJ MET JE HART?

♥️Als je een keuze maakt in een kwestie die al jaren speelt en waar je al vaker over gedacht, gedroomd of gefantaseerd hebt, is het vaak een keuze met je hart.

♥️ Als je denkt aan de gevolgen van je keuze en je voelt diep van binnen, maar dan ook in élke cel van je lijf, een diepe blijdschap, opluchting of energie, terwijl het misschien wel indruist tegen je hele nadelen-lijstje, dan is het absoluut een hart-keuze.

Ik ben heel benieuwd of jullie dit herkennen of dat jullie hele andere ervaringen hebben. Ik zou het leuk vinden als onder deze blog een reactie achterlaten.

De Keuzecoach
Jill Siereveld
Hoorn 368
2404 HL Alphen a/d Rijn

E. info@dekeuzecoach.com
T. +31(0)6 48154763