Wil je ook regelmatig tips per email ontvangen die ervoor zorgen dat je je weer gelukkig voelt omdat je (de goede) keuzes kunt maken?

Ontspullen

“Morgen ga ik je kamer “ontspullen”, zeg ik tegen mijn dochter.
“Wat?? Wat is dat?”
“Nou, het tegenovergestelde van spullen krijgen, verzamelen.”
“Oh je bedoelt opruimen?”
“Ja, maar dan opruimen 2.0, dus wegdoen van spullen.”
“En een deel mag je over mee beslissen, een ander deel niet.” “Er ligt bijvoorbeeld speelgoed waar je al heel lang niet meer mee speelt, dat mag ondertussen wel eens weg. We kunnen het aan iemand geven die er nog wel mee speelt, verkopen of anders brengen we het naar de Kringloop.”
“Als we het verkopen, is het toch eigenlijk ook een beetje mijn geld?”
“Haha, ja dat is goed, maar dan koop je daar maar één mooi ding voor terug, ok?”

Elk jaar rond het voorjaar krijg ik deze opruimwoede. Ik ben natuurlijk niet de enige. Het is hét seizoen waarin mensen gaan opruimen.‘De voorjaarsschoonmaak’ komt van vroeger. Mensen wilden hun huis dat helemaal schoon en netjes hebben voor de Pasen.

Bij mij staat het los van de Pasen of welke feestdag dan ook. Waarom ik het heb, is me nog niet geheel duidelijk maar het gebeurt altijd vanzelf, als een natuurlijk proces. En er zit ook een patroon in elk jaar. 

Als het voorjaar in aantocht is; de klok is een uur vooruit gezet dus het is wat langer licht in de avond, de eerste narcissen staan al in bloei, de temperaturen nemen iets toe… dan lijkt het wel of ik wakker word uit een soort winterslaap.

Die winterslaap – of die periode dat ik ‘schijndood’ ben, zoals mijn geliefde altijd zegt 😄,zorgt er altijd voor dat ik tussen november en februari veel binnen wil zitten, niet zo vaak weg wil in de avond, veel warme vesten, dekens, sokken, leuke films, kaarsen  om me heen verzamel en geen zin heb in koude dingen zoals sla etc. Kennen jullie dat?

Maar dan komt het voorjaar! Ik zie ineens dat de gang nodig geschilderd moet worden. Daarbij zie ik plotseling heel helder voor me hoe de slaapkamer veel gezelliger zou zijn met een paar nieuwe gordijnen. De kussens en accessoires in de huiskamer ga ik omgooien qua kleur. Ook de tuinmeubelen kunnen wel een likje verf gebruiken, sowieso kan de hele tuin wel een opknapbeurt gebruiken want dat is zo gezellig zitten straks als het lekker weer is en het is nu maar een kale bedoening.

En zo zie ik wel 10 dingen tegelijk die allemaal leuker, gezelliger, frisser kunnen. Maar om dat goed te doen, moet er eerst een hoop geruimd worden. Want ook al ben ik helemaal geen verzamelaar, als je met zijn vijven in een huis woont, verzamel je ongemerkt toch een hoop spullen. En als ik dat allemaal door mijn voorjaars-vergrootglas zie, zit daar veel bij wat weg kan omdat het voor onrust zorgt in huis en dus onrust in mijn hoofd.

Hoe pak je dat nou slim aan?

  1. Maak per ruimte een concreet lijstje van wat je wilt opruimen. Dus niet de slaapkamer maar de grote kast in de slaapkamer, het laatje onder het gasfornuis, op die manier. Zo maak je hapklare brokjes en bewaar je het overzicht voor jezelf. Bovendien heb je bij elk klusje dat voldane gevoel als het af is.
  2. Start dan per ruimte. Neem vuilniszakken mee en ga de kasten/hoekjes/tafeltjes die je wilt opruimen per stuk te lijf.
  3. Maak drie thema’s: éen vuilniszak om weg te gooien, éen vuilniszak voor leuke spullen om weg te geven en waarvan je weet dat je daar een ander blij mee maakt. (binnen een week en al bekend aan wie anders bij vuilniszak drie) en éen vuilniszak voor de Kringloop.
  4. Vraag jezelf af: heb ik dit afgelopen jaar nog aangehad/gebruikt? Als niet kun je het bijna altijd wegdoen want dan ligt het er volgend jaar nog.
  5. Maak jezelf niet gek; het hoeft niet in 1 week klaar te zijn. Maak een ruime, rustige planning, bijvoorbeeld 1 ruimte per week en als je druk bent met werk of andere zaken, maak er dan een ruimere termijn van.
  6. Breng de vuilniszakken per ruimte die klaar is, weg. Zo houdt je overzicht en heb je eer van je werk omdat die ruimte dan ‘ontspult’ is.
  7. Geniet van de opgeruimde legere ruimtes en wees trots op jezelf!

Dit is in elk geval hoe ik het aanpak en wederom was ik dit jaar verbaasd over de hoeveelheid spullen die ik heb weggedaan of een tweede leven heb geschonken. Maar wat een heerlijk opgeruimd huis heb ik weer! Dus ook een opgeruimd hoofd en zin en energie om aan de schilderklusjes etc. te gaan beginnen. Kom maar door met dat voorjaar!

De Keuzecoach
Jill Siereveld
Hoorn 368
2404 HL Alphen a/d Rijn

E. info@dekeuzecoach.com
T. +31(0)6 48154763